Pugem entre xarxes

Als locals d’assaig casteller tenim uns elements de protecció passiva imprescindibles, la xarxa de seguretat i el terra atenuant.

Mesures que eviten lesions, amortigüen les caigudes, permeten assajos intensos amb seguretat i descarregar molts castells difícils tot i tenir pocs castellers, amb el que es minimitza el risc a plaça.

El terra atenuant és de EPDM i cautxú reciclat, semblant al dels parcs infantils però més gruixut. La coordinadora castellera va aprovar aquesta mesura al 2011, després d’encarregar un estudi que demostrava la seva eficàcia. La xarxa castellera també té unes característiques especials. L’entramat ha de ser petit, per no atrapar les extremitats, i va subjecta a una estructura metàl·lica que ha de cobrir el terra atenuant, en el nostre cas amb rodes per poder-la moure dins del local.

Té uns forats al mig per poder pujar i una segona xarxa, controlada per una corda gruixuda, els tanca després del pas dels castellers. El primer assaig amb xarxa va ser al 1995, la colla dels Bordegassos de Vilanova preparava el p6. Demostrada l’eficàcia amb els pilars, es va estendre el seu ús a l’assaig d’altres castells, afegint forats. La dels Martinets en té 4.

Sense dubte, aquestes mesures han sigut claus en la millora tècnica de les colles i els grans castells dels últims anys.

Laura Guilabert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*