Músics

La música és imprescindible per la construcció dels castells, ho sabies?

Tant si ets casteller com si no, de ben segur que has sentit alguna vegada el so cridaner de les gralles i el repic dels timbals mentre els castellers s’enfilen cel amunt.

La gralla és un instrument de vent semblant a molts altres instruments de fusta de pobles i països arreu del món. Aquí a Catalunya s’ha utilitzat des del segle XIX a les festes populars, i s’ha conservat, sobretot, gràcies als castells. També el timbal és un instrument de percussió amb milers de variants que sovint marca el pas i el ritme d’actuacions populars com les danses, processons, o la construcció dels castells.

Durant l’actuació, les gralles i els timbals acompanyen els castellers mentre s’enfilen cel amunt. El Toc de castells té diferents parts, i ajuda a la gent de la pinya a saber a quina alçada es troba el castell.

Els músics ens sentim part de la colla i ens emocionem tant com el pom, el tronc o la pinya quan carreguem i descarreguem els castells. Ens tremolen les cames, les mans i fins i tot els cabells quan el tronc es belluga i se’ns acaba l’aire quan la canalla tremola, per això també és un repte per nosaltres intentar sempre tocar millor per guiar la construcció i també, perquè no, fer castells més grans.

Així, perquè un castell es construeixi de la millor manera possible, calen uns músics bufant i repicant ben atents a la vora, i és per això que des de fa uns anys, els Castellers de Cerdanyola han apostat per consolidar el grup de músics. Per aquest motiu durant la temporada es contracta un professor que imparteix classes setmanals per nivells, tant a gralles com a timbals.

Als assajos treballem sobretot les peces  de les actuacions castelleres, on el toc és imprescindible, però també ampliem contínuament el repertori amb pasdobles, valsos, havaneres, rumbes i tota mena de peces que preparem durant l’any, i que practiquem sobretot als passa carrers .

Els assajos són els divendres de 17:30h a 19:30h al local de la colla (carrer Remei 15).

Si tens ganes d’aprendre a tocar la gralla o el timbal, o ja ens saps, però et ve de gust formar part de la colla, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través del facebook: Castellers de Cerdanyola, l’e-mail: info@castellersdecerdanyola.cat o el telèfon: 699 990 058 , hi seràs benvingut!

 T’esperem!