Matemàtica i pinyes

Si sou aficionats als castells o llegiu els nostres articles, ja sabreu que la funció de la pinya és enfortir i mantenir el castell, però també amortiguar les possibles caigudes. Els castells cauen poc, però quan passa, la caiguda més temuda per a un casteller del tronc és la que acaba fora del coixí de la pinya.

I com de gran ha de ser per evitar-ho? Això estan investigant enginyers i matemàtics de les universitats de Girona, UPC, Lisboa, Warwick i el Centre de Recerca Matemàtica de Bellaterra, on es va gestar la idea. Aquest treball, fet amb la col·laboració de la Coordinadora Castellera, és el primer que analitza els castells des d’aquest punt de vista. Estudiant les forces internes del castell, la seva estructura i moviments, volen proposar un model matemàtic que determini l’extensió necessària d’una pinya per evitar les caigudes al terra. La investigació acabarà amb la contrastació del model teòric amb les dades reals.

El factor humà continuarà sent determinant, òbviament, però disposar d’una nova eina per millorar la seguretat i minimitzar riscos sempre serà benvinguda.

Laura Guilabert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*