Les nostres baixes

Us heu fixat com es munta la pinya d’un castell? Els primers a col·locar-se són els castellers que ocupen la posició de “baix”. Han d’estar perfectament “quadrats” i aquesta feina la realitza el Cap de colla. Només quan ell/a posiciona als baixos, es pot començar a tancar la pinya o base del castell.

Els baixos/es enquadren l’estructura del castell i són el primer pis, tocant terra, del tronc. La seva funció és sostenir tot el tronc sobre les seves esquenes, amb l’ajut del seu equip, el contrafort (el reforça per l’esquena) i les dos crosses (el sostenen sota les aixelles). Els baixos han de ser forts, com podeu imaginar, i no gaire alts.

Avui en dia, la presència de les dones al món casteller està normalitzada, però no a totes les posicions d’un castell. Normalment situades al pom, part alta del tronc i la pinya, encara són poques les que ocupen la posició de baix, però ja n’hi ha que han descarregat castells de nou pisos.

Els Martinets podem presumir de ser una colla que no tenim associada la posició de baix a un sol gènere. Tenim a aquestes tres baixes habituals als nostres castells de set pisos: Marta, Xus i Anna (a la foto d’esquerra a dreta). A la propera actuació dels Martinets fixeu-vos en elles i gaudiu del tancament d’una pinya!

 Laura Guilabert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*