Com falcons

Un dia d’assaig diferent al local dels Martinets, provant altres construccions, com falcons!

Tenim tres tipus de construccions humanes a la nostra tradició popular: muixerangues, castells i falcons.

Els falcons tenen el seu origen en la gimnàstica txeca Sokol (falcó), i van ser introduïts a Catalunya al 1932 per la federació jove cristiana, fins després de la guerra civil quan la federació va ser prohibida.

Ressorgeix al 1942 quan es fundà la colla Llorens del Penedès i ha anat evolucionat, incorporant-se a les festes populars i agafant coses del món casteller, com la música, l’ús de la faixa i mocador o pujar sense calçat (Llorens conserva el costum de pujar amb sabatilles gimnàstiques i cinturó negre). Avui en dia hi ha 11 colles federades per tota Catalunya. Vesteixen de blanc amb escut i color de faixa diferent, si la porten.

Els seus valors són el treball en equip, esforç, valor, disciplina, equilibri, força, seny, superació, integració i la creativitat, una característica a ressaltar i que els diferencía del món casteller. Construeixen figures gimnàstico-acrobàtiques, estàtiques o en moviment, de dos o més persones, moltes de les quals es repeteixen i comparteixen entre colles, però estàn contínuament innovant i creant figures noves, sempre espectaculars!

Laura Guilabert

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*