Per Reis, Jocs de Castells!

Han arribat els Reis de l’Orient!! I els Martinets, encuriosits per saber què portaven a les seves alforges, hem parlat amb un dels patges reials. Ens ha explicat que aquest any han portat molts llibres, contes, puzles, jocs de taula i on-line de temàtica castellera. Clar que sí, li hem dit, perquè són genials!

Amb L’Oca castellera, vas visitant places i saltant caselles al “toc de castells”. El Nan casteller, un joc de fusta per construir els teus castells, està fet per persones amb discapacitats mentals i dins del projecte de recuperació de boscos catalans. Els Cims, també de construccions. Cap de colla, un joc de cartes. El crack casteller, de preguntes i respostes. Aquests tres són de la marca Castells (de la Coordinadora castellera), amb el que part dels ingressos es destinen al món casteller.

Continua llegint «Per Reis, Jocs de Castells!»

Tecnologia i Castells “Pinyapp”

D’uns anys ençà, el món casteller ha adaptat les innovacions científiques i tecnològiques a la nostra activitat. S’han millorat, així, les mesures de seguretat, la preparació física dels castellers o el dia a dia de l’equip de tècnica de les colles. Actualment, moltes colles disposem d’aplicacions per registrar l’assistència o elaborar les pinyes dels castells.

Els Martinets tenim la nostra aplicació PINYAPP, d’us intern de la colla, creada el 2019 pel company i enginyer de software Raúl Gómez. Ell ens explica de què tracta: “Pinyapp és una aplicació web, adaptada també per a dispositius mòbils, que va sorgir com a solució per cobrir algunes necessitats que tenia la colla. Principalment, tenir un control i una previsió de l’assistència als assajos i actuacions que fem, i així, millorar l’organització. Dins de l’aplicació hi ha un calendari interactiu, on els usuaris identificats de la colla poden veure els esdeveniments que s’organitzen i poden indicar la seva assistència. L’aplicació té moltes possibilitats i la idea és fer-la créixer i donar-li més funcionalitats.”

Raúl Gómez Calero i Laura Guilabert

Comissions d’equitat al món casteller

El 25 de novembre és el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Des de fa tres anys, als voltants d’aquesta data tan significativa, la Coordinadora de colles castelleres organitza unes “Jornades d’equitat al món casteller” de la mà de la seva Comissió d’equitat. Una comissió creada al 2018 per donar suport a les colles i treballar en la prevenció i sensibilització des de diferents àmbits, com l’educatiu o el jurídic.

El 27 de novembre a Salt, Girona, es va celebrar la 3a edició d’aquestes jornades. Aquest any, xerrades i tallers sobre la gestió emocional de les diferències, la tècnica amb ulls de dona i els micromasclismes als castells. Amb un enfocament positiu i donant eines per gestionar les diferents  realitats.

L’any passat la Coordinadora va difondre un document amb recomanacions per promoure “espais lliures de violència”. Aquest any s’ha presentat un model de protocol de prevenció i gestió de possibles casos d’abusos. Tot amb l’objectiu de continuar sent exemple d’espais segurs, inclusius i equitatius!

Laura Guilabert

Canalla Valenta

La colla dels Martinets estem orgullosos de la nostra canalla. Aitana amb la gralla i Lluc amb el tabal, fa anys que fan pujar els nostres castells, uns valents! I la canalla del pom? Avui la cap de canalla, Iris Barbé, ens parla d’ells:

Una de les parts de la colla més afectades per la pandèmia ha sigut la canalla. El temps no para i han crescut molt. Nico, Xènia i Jeyson ja són adolescents i no pugen dalt de tot. Clàudia, Andrea i Dafne ja no seran aixecadores ni enxanetes, ara tenen mida de dosos. A la tornada, havien d’agafar ritme com la resta de la colla, i també aprendre tècniques noves. Llavors, després d’unes setmanes d’assajos, van arribar al local l’Arlet, l’Ona Julvé, l’Eric, l’Ona Jiménez, l’Irma, l’Erik i l’Aroa. Nenes i nens amb ganes de passar-s’ho bé i fer castells. Estem orgullosos del final de temporada que hem fet junts, satisfets per l’actuació que hem regalat al poble en un dia tan especial com la Diada de St Martí. Com a cloenda i com marca la tradició, la canalla dels músics i els que pugen als castells van gaudir junts d’una tarda de fira. Començarem la nova temporada amb ganes i Il·lusió!

Iris Barbé i Laura Guilabert

Ara si, castells a St. Martí!

Tenint en compte que aquest any no teníem clar poder fer cap diada, l’actuació de diumenge ha sigut un regal. Un premi a tots els companys de la colla que han resistit i han tornat als assajos després de l’aturada i un premi pels nouvinguts que amb tan poc temps s’han preparat per fer el seu debut.

La primera actuació de la colla des de fa dos anys! Entendreu l’emoció que vam sentir al poder compartir-la amb vosaltres.

Rodejats i acompanyats de centenars de cerdanyolencs expectants. I la primera de l’actual cap de colla, Eloi Rifà, que tal com ell explica: “no ha sigut una actuació com les d’abans de la pandèmia, amb dues colles més i castells de 7, però ha sigut un gran èxit. Tres pilars de 4, 3d6, 3d6a i un vano de … pilars amb tota la canalla han servit per estrenar als més novells i per deixar veure que la colla torna amb ganes!”.

Continua llegint «Ara si, castells a St. Martí!»

Pilar conmemoratiu

Després d’un 2020 molt gris, 2021 ens porta una Festa major plena de celebració. Aquest any, més que mai, Cerdanyola està de festa! Molts dies i activitats de tota mena per sortir al carrer amb amics i família…i per fi, gaudir de la cultura popular!

 El pregó d’aquest any va estar dedicat a les entitats culturals, que tant hem patit les restriccions per la pandèmia. Totes les entitats vam poder cridar el “ja hem tornat!”, en un acte ple d’emoció i simbolisme per a nosaltres.

Vam arrodonir el cap de setmana dissabte al migdia. Els Martinets vam fer la primera aparició pública post-pandèmia. Convidats per la Creu Roja, a qui agraïm l’oportunitat, vam participar en l’acte commemoratiu del seu centenari. Iván, casteller i també treballador de Creu Roja, va ser el segon del pilar commemoratiu que podeu veure a la foto.

 La festa continua i diumenge 14 us esperem a la plaça Abat Oliva, a la mostra d’entitats que conclourà amb la nostra actuació castellera. Estem impacients per retrobar-vos a plaça!

Laura Guilabert

A la tardor, castanyes i novells

Octubre de 2021, el mes de la represa. Les colles grans van començar a fer castells de 7 pisos i la resta, com nosaltres, castells de 6. Aquesta temporada de represa o pretemporada 2022, va més ràpid del que imaginàvem. Sense restriccions i amb públic a les actuacions, ja han debutat moltes colles a plaça, com nosaltres a la diada de l’aniversari. Ara, les colles grans enlairen castells de 8 i les mitjanes de 7. El món casteller agafa ritme de normalitat i té el punt de mira en el 2022 i el concurs de castells.

Els Martinets vam començar la represa amb molta incertesa. La nostra canalla havia crescut molt i la desconnexió de la colla era un obstacle a combatre. Però la tardor ens ha portat “novelles i novells que ens han tret les castanyes del foc”. Estem entusiasmats i els volem agrair amb aquestes línies la seva implicació i com estan preparant-se i assajant fort. Han possibilitat la nostra pretemporada. (A la foto els veieu rebent la camisa verda)

Només ens faltes tu! Necessitem una pinya forta per retornar la colla al nivell que mereix. Us esperem! DX i DV 20h, c/ Remei,15.

 Laura Guilabert

Tornem a fer tallers!

Poc a poc tornem a les rutines i totes les coses perdudes es van recuperant. La dinàmica dels assajos i altres activitats, també imprescindibles per a nosaltres i que trobàvem a faltar, com els tallers castellers.

 

Mantenir i difondre el fet casteller és un dels nostres objectius, fins i tot fora de les nostres fronteres. Ho aconseguim amb les actuacions i els tallers divulgatius. Els nostres tallers són participatius i dirigits a tots els públics, al carrer, als centres educatius i al mateix local d’assaig, per a empreses privades o estudiants estrangers. És el cas dels tallers que organitzem per a estudiants francesos i que dimecres passat vam reprendre. Una activitat que ens enorgulleix i que, a més, proporciona uns ingressos molt importants per a la colla.

Continua llegint «Tornem a fer tallers!»

XXIIIÈ ANIVERSARI DELS CC

Dissabte a la tarda, els Martinets vam celebrar la diada del nostre aniversari. Una gran notícia, després d’un 22è aniversari estrany i trist per a nosaltres, sense castells.

Lluny de la normalitat encara, ni tan espectacular com altres anys ni amb tot el públic que haguéssim volgut, la diada del 23è aniversari ha sigut realment entranyable. Els castellers de Cerdanyola hem descarregat el primer castell després de gairebé dos anys.

En una tarda per a la colla, per fer pinya, el més important era el retrobament i l’acolliment als nouvinguts. I com no, tornar a enlairar castells!

Amb pocs assajos, els Martinets ja hem descarregat pilars de 4 nous, un 3d6 amb estrenes i una bateria de pilars per fer lluir a la canalla. La celebració va continuar amb polca, gincama, berenar i festa fins a la nit.

Continua llegint «XXIIIÈ ANIVERSARI DELS CC»

Records de la Tarraco Arena

El 6 d’octubre de 2018 és una fita que marca un gran repte aconseguit pels castellers de Cerdanyola, és una data històrica per a nosaltres. Coincidint amb el 20é aniversari de la colla, i després de molts mesos d’esforç, preparació i assajos intensos, ens havíem guanyat un lloc en l’esdeveniment més important del món casteller. Per primer cop, els Martinets participàvem en el Concurs de castells de Tarragona.

Volíem compartir el moment, amb una gran campanya de comunicació i “enfaixant” tota Cerdanyola, us vam convidar a fer pinya amb nosaltres. Volíem fer història, portàvem a la motxilla els nostres millors castells, incloses construccions per estrenar, amb l’objectiu de la pròpia superació i gaudir de l’oportunitat.

Continua llegint «Records de la Tarraco Arena»