Castellers a la Diada

L’onze de setembre no pot faltar l’ofrena dels Castellers de Cerdanyola al monument de les 4 barres. Així, dissabte, com cada any, una representació de la colla va estar present als actes institucionals que commemoren la Diada de Catalunya.

Després de l’ofrena de l’Ajuntament, el cant de la senyera a càrrec de la coral de l’agrupació musical i l’himne dels segadors tocat per la banda, els Martinets ens vam apropar al monument. Els més petits de la colla portaven l’ofrena, seguits del cap de colla, la cap de músics, la cap de canalla i altres companys de la colla. Acompanyats del toc de castells, vam aixecar 4 pilars simbòlics en representació de les 4 barres de la senyera. Les ofrenes d’altres entitats i partits polítics van concloure l’acte.

Continua llegint «Castellers a la Diada»

Al juny, el 5d7

Primera setmana de juny i comencem a airejar les faixes. Aires que ens porten records, com el de la diada del 5d7.  La ja tradicional diada que els Martinets celebrem a casa, a la plaça Constitució de Cerdanyola, abans de les vacances d’estiu. La vam anomenar així perquè en aquesta plaça hem lluitat molt aquest castell, el 5d7, el nostre castell gros.

Un castell de la gamma alta del 7, que necessita d’un gran nombre de castellers al tronc i a la pinya, concentrats i coordinats alhora. Un castell que pesa molt, amb cinc castellers per pis, i llarg per la seva estructura composta. Es tracta d’un castell de dos, o torre, agafat per la rengla a un castell de tres. I té una peculiaritat molt especial, la doble aleta. L’aixeneta puja pel tres i fa la primera aleta, traspassant després a la torre on fa la segona. Només en aquest moment el castell es considera carregat.

La foto recull el 5d7 que els Martinets vam descarregar al juny del 2018. I esperem descarregar molts més!

Laura Guilabert

Donem pit i fem pinya!

Hem dedicat el mes de març a la dona, en concret a les dones castelleres de Cerdanyola. Com a cloenda, avui volem compartir amb vosaltres aquesta preciosa imatge. La nostra companya, Tània Salvador, donant pit al seu petit Andrea.

L’imatge ha format part de la campanya que el Banc de Llet ha publicat a les seves xarxes socials, per celebrar el dia de la dona, “dona pit i fem pinya!”. Enguany han volgut col·laborar amb les dones castelleres que estan en període de lactància, dones acostumades a “donar pit”, tant a la pinya d’un castell com ara als seus nadons. A la bonica iniciativa s’han afegit més de 60 mares de més de 25 colles de tota Catalunya, fent pinya i donant visibilitat a la extraordinària labor que fa el Banc de Llet Materna. Des de fa deu anys construeixen un castell, de mares que donen i nadons que reben, gràcies al qual ajuden a molts infants prematurs extrems a sobreviure. Una gran família de mares que ajuden a altres mares i de germans de llet, com es feia abans.

Com ens diuen, “la lactància materna és un actiu universal i es pot compartir!”. Si podeu, doneu llet i feu pinya amb ells/es!

Laura Guilabert

Ajornaments al calendari

L’empitjorament de la pandèmia no dóna treva al món casteller.

Aquest 31 de gener, coincidint amb les Festes Decennals de la Candela de Valls, s’havia de celebrar la 4a Trobada castellera dels Països Catalans, amb totes les colles existents convidades a compartir actuació. La trobada de milers de castellers, més de 9000 a l’edició de 2011, queda ajornada fins 2022.

També a l’última edició van néixer la Fira de castells, organitzada per l’Ajuntament i la Revista Castells, i el Simposi casteller, organitzat per les colles Jove i Vella dels xiquets de Valls i per l’editorial Cossetània Edicions. En aquest últim es debaten temes socials i tècnics del món casteller i les seves actes es publiquen a l’editorial. Aquests dos events, degut a l’èxit que van tenir, ara es convoquen anualment coincidint amb la Fira de Sta Úrsula, i encara esperen celebrar-se a l’octubre.

I els Martinets? També ajornem calendari. Per aquestes dates havíem de celebrar la nostra assemblea anual, però la Junta directiva de la colla ha decidit esperar unes setmanes, en un intent de fer-la presencial. Esperem veure’ns les cares aviat, companys!

Laura Guilabert

Preparació física de la pinya

La setmana passada veiem com el tronc dels Martinets es manté en forma. Avui, parlem amb el Cap de pinyes de la colla, Jordi Barbé, de la preparació física de la pinya. Barbé, ens explica com intervenen les diferents parts del cos en el treball físic del casteller d’una pinya, indicant quins són els músculs adients a exercitar:

“El tren superior té la funció de sostenir als segons del castell i parar els seus desplaçaments. La preparació física d’aquesta part del cos, inclou els músculs biceps, triceps, deltoides i tots els que constitueixen la cintura escapular. Per a la preparació física del nucli del cos, que assumeix la tasca de donar pit i mantenir la posició de la rengla del castell, exercitarem els músculs pectorals, abdominals i lumbars. El tren inferior assegura l’estabilitat del casteller i ajuda en el manteniment de la rengla. Tota la musculatura de la cama és fonamental per aquesta tasca, quàdriceps i bessons, entre d’altres. El manteniment del tó de tots aquests músculs, així com el seu enfortiment, són bàsics en el casteller de pinya.” Per últim, Barbé ens anima a consultar a un professional. El disseny d’un programa de rutines adequat i personalitzat evitarà lesions innecessàries.

Laura Guilabert i Jordi Barbé

 

L’ofrena dels Martinets

La nostra vida quotidiana comença a funcionar amb relativa normalitat, ateses les limitacions que la fan tan atípica. Però és a la nostra vida social on més ho estem notant, a les festes populars, les celebracions, la cultura! Almenys així ho estem visquent els castellers, ens falta el caliu de la gent.

És per això, que el passat divendres 11 de setembre, un reduït grup de castellers vam estar contents d’agafar la nostra camisa verda i participar en els actes de celebració de la Diada de Catalunya. No podíem faltar a l’ofrena floral al monument de les quatre barres, al que assistim cada any, malgrat aquest cop hagi sigut sense actuació ni el so dels nostres músics.

Havíem de ser pocs, però representàvem a molts, a tota la colla dels Martinets. A la foto ens veieu: Jordi Rodríguez, vicepresident de la colla (a l’esquerra de la foto); Eloi Rifà, cap de colla (al centre) i la família Viu Guilabert, representant a la canalla, els músics i la pinya de la colla.

Una celebració reduïda però sentida. Esperem amb enyorança el moment de treure moltes més camises verdes als carrers de Cerdanyola.

Laura Guilabert

Annul·lem la segona volta

Eloi Rifà (a l’esquerra de la foto), s’estrenava aquest 2020 com a cap de colla dels Martinets. Començava amb ganes i Il·lusió, portant objectius engrescadors i que pensava podríem assolir com a colla. Però, la covid-19 no ens ha deixat trepitjar les places aquest any. Ens vam haver de confinar una setmana abans de la primera actuació de la temporada. Ara, amb la pandèmia encara per controlar, Eloi ens explica la decisió, compartida per la Junta directiva de la colla, d’anul·lar també la segona volta de la nostra temporada castellera:

“Ha sigut dur i desil·lusionant, però hem de parar la nostra activitat per una qüestió de seguretat. Les colles poden començar a assajar amb grups de 20 persones i amb màximes precaucions, però nosaltres som una colla petita, familiar, i necessitem ser-hi tots, no només el tronc, per fer un bon assaig. Per això, aquest any pengem la faixa i deixem els nostres objectius per al 2021.

Esperem tornar amb moltes ganes després d’un any sense fer castells.”

 

Eloi Rifà i Laura Guilabert

Vivències del confinament (VII)

Eloi Rifà estava preparat per afrontar un canvi de vida al 2020, però com a casteller, estrenant-se com a nou cap de colla dels Martinets. No podia imaginar al febrer, fins a quin punt canviaria la seva vida i la de tothom. La pandèmia ha afectat a la seva vida laboral i ha paralitzat els seus reptes com a casteller.

“L’inici del confinament va ser difícil a nivell laboral. L’empresa on treballo, que fabrica ferratges i accessoris per a vidre, va fer un ERTE per la falta de demanda. Per sort, després va dissenyar i començar a fabricar suports especials per a les mampares de protecció que ara s’instal·len en tot tipus de serveis d’atenció al públic. Desbordats per la demanda, l’empresa es dedica ara exclusivament a fabricar aquests suports, 12 hores cada dia de la setmana. Vaig començar a treballar moltes hores i molts dies arribava a casa a les 20h, just quan la gent sortia als balcons a aplaudir als sanitaris…em feia gràcia la coincidència, semblava que m’aplaudissin a mi!”

Continua llegint «Vivències del confinament (VII)»

Sant Jordi als balcons

Ja ho teníem tot preparat per al St Jordi d’enguany. Llibres i roses encarregats per guarnir la nostra paradeta i taller casteller tota la tarda a la plaça de l’església. Els Martinets sempre preparem aquesta diada amb molta antelació, una de les diades més festives, coloristes i que més omplen els carrers de pobles i ciutats catalanes.

Però aquest 2020 ha sigut diferent. El Covid-19 ens va fer traslladar la festa de les places als balcons. Dracs, roses i llibres van lluir en forma de pancartes, dibuixos i manualitats fetes per les famílies. Roses de pati, llibres on-line i gran ressò a les xarxes socials! Gaudir, sentir, llegir i compartir de forma diferent.

Continua llegint «Sant Jordi als balcons»