L’ofrena dels Martinets

La nostra vida quotidiana comença a funcionar amb relativa normalitat, ateses les limitacions que la fan tan atípica. Però és a la nostra vida social on més ho estem notant, a les festes populars, les celebracions, la cultura! Almenys així ho estem visquent els castellers, ens falta el caliu de la gent.

És per això, que el passat divendres 11 de setembre, un reduït grup de castellers vam estar contents d’agafar la nostra camisa verda i participar en els actes de celebració de la Diada de Catalunya. No podíem faltar a l’ofrena floral al monument de les quatre barres, al que assistim cada any, malgrat aquest cop hagi sigut sense actuació ni el so dels nostres músics.

Havíem de ser pocs, però representàvem a molts, a tota la colla dels Martinets. A la foto ens veieu: Jordi Rodríguez, vicepresident de la colla (a l’esquerra de la foto); Eloi Rifà, cap de colla (al centre) i la família Viu Guilabert, representant a la canalla, els músics i la pinya de la colla.

Una celebració reduïda però sentida. Esperem amb enyorança el moment de treure moltes més camises verdes als carrers de Cerdanyola.

Laura Guilabert

Annul·lem la segona volta

Eloi Rifà (a l’esquerra de la foto), s’estrenava aquest 2020 com a cap de colla dels Martinets. Començava amb ganes i Il·lusió, portant objectius engrescadors i que pensava podríem assolir com a colla. Però, la covid-19 no ens ha deixat trepitjar les places aquest any. Ens vam haver de confinar una setmana abans de la primera actuació de la temporada. Ara, amb la pandèmia encara per controlar, Eloi ens explica la decisió, compartida per la Junta directiva de la colla, d’anul·lar també la segona volta de la nostra temporada castellera:

“Ha sigut dur i desil·lusionant, però hem de parar la nostra activitat per una qüestió de seguretat. Les colles poden començar a assajar amb grups de 20 persones i amb màximes precaucions, però nosaltres som una colla petita, familiar, i necessitem ser-hi tots, no només el tronc, per fer un bon assaig. Per això, aquest any pengem la faixa i deixem els nostres objectius per al 2021.

Esperem tornar amb moltes ganes després d’un any sense fer castells.”

 

Eloi Rifà i Laura Guilabert

Vivències del confinament (VII)

Eloi Rifà estava preparat per afrontar un canvi de vida al 2020, però com a casteller, estrenant-se com a nou cap de colla dels Martinets. No podia imaginar al febrer, fins a quin punt canviaria la seva vida i la de tothom. La pandèmia ha afectat a la seva vida laboral i ha paralitzat els seus reptes com a casteller.

“L’inici del confinament va ser difícil a nivell laboral. L’empresa on treballo, que fabrica ferratges i accessoris per a vidre, va fer un ERTE per la falta de demanda. Per sort, després va dissenyar i començar a fabricar suports especials per a les mampares de protecció que ara s’instal·len en tot tipus de serveis d’atenció al públic. Desbordats per la demanda, l’empresa es dedica ara exclusivament a fabricar aquests suports, 12 hores cada dia de la setmana. Vaig començar a treballar moltes hores i molts dies arribava a casa a les 20h, just quan la gent sortia als balcons a aplaudir als sanitaris…em feia gràcia la coincidència, semblava que m’aplaudissin a mi!”

Continua llegint «Vivències del confinament (VII)»

Sant Jordi als balcons

Ja ho teníem tot preparat per al St Jordi d’enguany. Llibres i roses encarregats per guarnir la nostra paradeta i taller casteller tota la tarda a la plaça de l’església. Els Martinets sempre preparem aquesta diada amb molta antelació, una de les diades més festives, coloristes i que més omplen els carrers de pobles i ciutats catalanes.

Però aquest 2020 ha sigut diferent. El Covid-19 ens va fer traslladar la festa de les places als balcons. Dracs, roses i llibres van lluir en forma de pancartes, dibuixos i manualitats fetes per les famílies. Roses de pati, llibres on-line i gran ressò a les xarxes socials! Gaudir, sentir, llegir i compartir de forma diferent.

Continua llegint «Sant Jordi als balcons»

Pugem entre xarxes

Als locals d’assaig casteller tenim uns elements de protecció passiva imprescindibles, la xarxa de seguretat i el terra atenuant.

Mesures que eviten lesions, amortigüen les caigudes, permeten assajos intensos amb seguretat i descarregar molts castells difícils tot i tenir pocs castellers, amb el que es minimitza el risc a plaça.

El terra atenuant és de EPDM i cautxú reciclat, semblant al dels parcs infantils però més gruixut. La coordinadora castellera va aprovar aquesta mesura al 2011, després d’encarregar un estudi que demostrava la seva eficàcia. La xarxa castellera també té unes característiques especials. L’entramat ha de ser petit, per no atrapar les extremitats, i va subjecta a una estructura metàl·lica que ha de cobrir el terra atenuant, en el nostre cas amb rodes per poder-la moure dins del local. Continua llegint «Pugem entre xarxes»

Diumenge de brico i calçots

Ara que ja ens hem retrobat, i després d’una setmana d’assajos a l’esquena, és el moment de posar a punt el local.

Dediquem una jornada per endreçar a fons i fer petites reparacions, de les que ens encarreguem nosaltres mateixos. A la foto podeu veure a l’equip de les brases, Mariana, Berrocal i Salvita, preparant els calçots per al dinar. La María organitza les tasques a la barra i la cuina, mentre que d’altres reinventen el racó de la canalla, el racó de la tècnica, o es dediquen a revisar la xarxa de seguretat. Continua llegint «Diumenge de brico i calçots»