230 anys de castells

 

Aprofitem aquest aniversari per parlar-vos de l’interessant origen dels castells. La muixeranga del País València es va estendre pel sud de Catalunya i va esdevenir Ball de Valencians, balls religiosos acabats amb una “torreta” humana. El filòleg Jordi Bertran, al llibre “Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans”, destaca que la 1a actuació d’un Ball de Valencians a Catalunya va ser a Tarragona al 1692.

Aquestes actuacions van tenir molta repercussió i es van iniciar tals rivalitats que les autoritats les van deslligar del component religiós. Les torretes van agafar protagonisme en detriment del ball i van guanyar alçada gràcies a la incorporació de la canalla. Així, el públic va començar a dir-los castells.

El primer castell documentat és de 1770 i el va fer el Ball de Valencians del Catllar a l’Arboç. I el primer document on apareix la paraula castells el va trobar l’historiador Àlex Cervelló, investigant per al seu llibre “Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls “. Està datat al febrer de 1791 i consta un pagament als “Nois dels Castells”, que havien actuat a les festes de la Candela. Així, el món casteller celebra aquest mes els 230 anys de la 1a actuació castellera.

Laura Guilabert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*